5 LUCRURI DE CARE TREBUIE SA TII CONT CAND ALEGI HRANA CÂINELUI

Noi, oamenii, obişnuim să petrecem ore întregi în faţa raioanelor cu alimente pentru a ne alege cu mare grijă produsele pe cele pe care urmează să le consumăm. Le selectăm în funcţie de vitamine, de calorii, de nutrienţi şi, de cele mai multe ori, în funcţie de propriile gusturi. Ei, bine, aproape la fel trebuie să procedăm şi când vine vorba de patrupedul nostru preferat. Doar noi ne putem informa pentru a afla care este mâncărica cea mai potrivită pentru el. Aşadar, pentru a face o alegere bună atunci când vine vorba de alimentaţia câinelui, trebuie să ţinem cont de câteva criterii. Care sunt acestea? Vă prezentăm chiar acum cinci dintre ele.

1. Vârsta

Vârsta animăluţului tău este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când te afli la raionul cu hrană pentru câini. Pe parcurs ce câinele tău creşte, nevoile sale se schimbă. Atâţ tipul de hrană, câţ şi cantitatea trebuiesc schimbate pe măsură ce el trece de la o etapă la alta. Fiecare brand oferă, în general, posibilitatea de a alege între hrană pentru juniori, hrană pentru adulţi şi hrană pentru seniori, deci nu vei întâmpina nicio problemă la acest capitol.

2. Calitatea ingredientelor

Dacă-ţi pasă de calitatea ingredientelor pe care le foloseşti atunci când găteşti pentru familia ta, cu siguranţă vei ţine cont de acest aspect şi atunci când achiziţionezi mâncare pentru cel mai bun prieten al tău. Nu lăsa brandurile cu renume să te influenţeze. E foarte posibil ca ele să nu fie tocmai cele mai bune variante. În schimb, alege să ceri o recomandare chiar veterinarului la care obişnuieşti să mergi. În plus, citeşte de fiecare dată ingredientele menţionate pe ambalaj.

3. Rasa

Anumite rase au nevoie de îngrijiri speciale şi, implicit, de alimentaţie specială. De exemplu, câinii din rasele de talie mare au nevoie de o cantitate mai mare de minerale şi calciu în mâncare deoarece oasele lor necesită astfel de nutrienţi pentru a se dezvolta corect. Anumite branduri oferă produse în funcţie de rase. Dacă, totuşi, nu există un produs specializat pentru rasa din care face parte câinele dumneavoastră, este de ajuns să vă informaţi cu privire la nevoile lui (în funcţie de rasă, talie, kilograme etc.) şi veţi găsi, cu siguranţă, tipul de mâncare potrivit pentru el.

4. Problemele de sănătate

Numeroase companii oferă o gamă largă de hrană uscată şi umedă adaptată nevoilor câinelui în funcţie de problema de sănătate pe care o are. De exemplu, dacă animăluţul tău suferă de diabet, probleme renale sau chiar de obezitate, vei găsi pe piaţă produse adaptate necesităţilor lui. Nu uita, înainte de a pleca la cumpărături, să ceri şi părerea medicului veterinar!

5. Preferinţele lui

Oricât ţi s-ar părea de ciudat, trebuie să ţii cont şi de gusturile lui. Dacă ţie nu-ţi place ceva, nu mănânci, corect? Cam aşa li se întâmplă şi lor. Te învârţi prin magazin zeci de minute pentru a alege cea mai bună variantă, dar când ajungi acasă şi pui hrana în bol, câinele tău refuză să o mănânce. De ce face asta? Cel mai probabil, pur şi simplu, nu îi e pe plac. Totuşi, nu renunţa din prima. Dacă ştii că este neapărat să-l hrăneşti cu un anumit produs, dar el îl refuză categoric, încearcă să faci mâncarea respectivă mai apetisantă, folosindu-te de anumite trucuri cum ar fi bucăţelele de carne sau supa.

ALIMENTE OTRAVITOARE PENTRU CAINELE TAU

Dacă eşti tentat să-ţi împarţi mâncarea cu patrupedul tău, ai grijă să verifici înainte lista cu alimentele care îl pot otrăvi.

  • Alcoolul – este extrem de toxic, poate cauza vărsături, diaree, poate cauza îngreunarea respiraţiei, comă sau poate chiar să provoace decesul.
  • Migdalele – pentru câini, migdalele sunt foarte greu de digerat. Ele pot cauza iritaţii gastrointestinale.
  • Avocado – poate cauza vărsături şi tremurat. Nu este fatal decât în cantităţi mari.
  • Ciocolata – conţine theobromină şi este unul dintre cele mai periculoase alimente pentru câini. Optaţi pentru ciocolata specială pentru câini.
  • Cafeaua – poate cauza vărsături, deshidratare, diaree, urinare excesivă şi chiar deces.
  • Usturoiul proaspăt – poate cauza iritaţii gastrointestinale.
  • Nucile de macadamia – pot cauza vărsături şi tremurat.
  • Ceapa – poate cauza iritaţii gastrointestinale.
  • Stafidele, strugurii – sunt alimente foarte toxice pentru câini. Pot cauza insuficienţă renală.
  • Ceaiul – are efecte negative similare cafelei.

CUM CURATAM DANTURA CAINELUI

Vestea bună e că patrupezii noştri preferaţi nu dezvoltă carii atât de repede precum oamenii. Totuşi, oricât de curată ar fi gura lor, câinii pot avea probleme cu gingiile sau cu tartrul depus pe dinţi. Însă nu respiraţia urât mirositoare şi dinţii galbeni sunt motivele pentru care ar trebui să ne îngrijorăm ci infecţiile sau problemele de sănătate care pot apărea în urma unei igiene dentare precare. Aşadar, noi vă prezentăm astăzi câteva sfaturi pentru ca voi să îngrijiţi corect dantura câinelui.

Perierea danturii câinelui se face după ce acesta a fost scos la plimbare sau la alergat prin parc pentru a vă asigura că va fi liniştit şi va sta pe loc. Începeţi perierea încet şi lăsaţi-i timp să se obişnuiască. Nu-l bruscaţi şi nu-l forţaţi dacă el refuză să stea pe loc. Odată ce s-a liniştit, periaţi o parte din dinţi. Oferiţi-i o recompensă, lăudaţi-l şi vorbiţi-i frumos, apoi începeţi perierea din nou. Cu timpul, câinele va asocia curăţarea danturii cu o experienţă frumoasă şi va sta liniştit fără prea mult efort.

Nu folosiţi pastă de dinţi normală! Cea destinată oamenilor conţine foarte mult fluor şi poate otrăvi câinele, aşadar, alegeţi o pastă specială pentru dantura câinelui. Este indicat ca şi periuţa de dinţi să fie tot una special concepută pentru animalele de companie.

De asemenea, pentru a-i păstra dantura curată puteţi să-i alternaţi hrana umedă cu hrana uscată şi să-i oferiţi ocazional oase cu vitamine, batoane speciale pentru curăţarea dinţilor şi chiar jucării pe care să le roadă.

Nu uitaţi să mergeţi cu câinele la un control medical cel puţin de două ori pe an!

5 LEGUME CU CARE ÎŢI POŢI HRĂNI CÂINELE

Câinii par a fi înfometaţi tot timpul şi nu este un secret faptul că adoră alimentele consumate de oameni. Aşadar, data viitoare când hrănim patrupedul, ar fi bine să ştim exact şi ce anume să gătim. Printre alimentele pe care câinii le pot consuma se găsesc şi legumele, surse bune de vitamine şi minerale care ajută la o digestie sănătoasă. Deşi sunt sărace în calorii, legumele trebuie servite în porţii mici. Ele pot fi gătite în numeroase feluri, fie pe grătar sau la cuptor, dar nu trebuie sărate. Câinilor nu le va plăcea acest lucru. Având în vedere că patrupezii nu consumă orice fel de legume, noi am ales să prezentăm 5 dintre cele pe care le preferă.

Sparanghelul. Atunci când îi servim sparanghel câinelui, trebuie să-i îndepărtăm tulpina fibroasă, după care să-l spălăm bine. După aceea, îl vom amesteca cu puţin ulei de măsline şi îl vom găti timp de 1 minut pe ambele părţi. Când îl dăm spre servire, îl vom tăia în bucăţi mici. Sparanghelul este o bună sursă de vitamina K, dar conţine şi A, B1, B2, C, fier, magneziu sau potasiu.

Morcovii. După ce îndepărtăm capetele morcovilor, îi vom tăia bucăţele şi fie îi vom fierbe timp de 10 minute, fie îi vom trage în tigaie timp de 5 minute. Îi vom servi câinelui maxim 2 bucăţele o dată. Deşi conţin foarte multă vitamina A, morcovii sunt bogaţi şi în vitaminele K şi C.

Castraveţii. Trebuie spălaţi corespunzător, decojiţi, tăiaţi pe jumătate şi lăsaţi fără seminţe. După aceea, castraveţii vor fi tăiaţi în bucăţele şi puşi în apă fiartă timp de 5 minute. Ei sunt o bună sursă de vitamina K.

Cartofii. După ce îi spălăm, îi tăiem în stil wedges, fără a-i decoji. Îi punem într-o tavă, adăugăm ulei de măsline şi îi dăm la cuptor la cca. 200 de grade Celsius, timp de 20 de minute fiecare parte. Un câine ar trebui să mănânce maxim 2 bucăţi o dată.

Fasole verde. O spălăm şi îi îndepărtăm capetele şi le fierbem sub capac timp de 10 minute. Servim 1-2 bucăţi după ce se raăcesc. Dacă patrupedul are probleme cu stomacul, putem găti un amestec de fasole verde, orez brun şi pui.

Mai există şi alte legume care pot fi benefice câinelui. Printre acestea se numără broccoli, varza de Bruxelles sau conopida. De asemenea, este bine de ştiut că usturoiul proaspăt sau ceapa nu ar trebui servite niciodată unui patruped.